Some sai esittää mitä tahansa kysymyksiä suomalaisen stand up -komiikan pioneeri Riku Suokkaalle. Ne liittyivät painonhallintaan ja kämmenrakkuloihin – muun muassa.

Teksti ja editointi Anni Sarasti

 

Jätin ruuan pois eikä paino tipu grammaakaan, missä vika?

Raskaat luut. Ja sitten lihas painaa enemmän. Siinä ei sitten auta muu kuin… haurastuttaa luita.

Jaksavatko omat vitsit naurattaa?

No, jotkut. Ei aiheiden puolesta, mutta esimerkiksi rytmi voi naurattaa kun sillä pääsee joskus oikein leikkimään. Kun ne jutut on satoja kertoja kuullut, niin ei ne naurata – paitsi sellaisella teknisellä tasolla.

Milloin lopettaa päivätyö jos meinaa ammattikoomikoksi?

Sillon, kun on varaa ottaa se ensimmäinen taloudellinen kuiva kausi vastaan. Kun on niin paljon keikkoja näköpiirissä, että on lähellä, että pystyy elättämään itsensä. Suomessa on vaikeaa breikata. Niin kutsuttuun ammattikiertoon tulee vain muutama koomikko vuodessa lisää.

Intohimo- ja uskokysymyshän se on. Pitää uskoa itseensä. Ei kannata ihan tyhjän päälle lähteä – säästöjä tai joitakin keikkoja olisi hyvä olla.

Mikä on mielestäsi hauska komediaelokuva?

Klassikoista Hei, me lennetään on mulle läheinen – nuorena poikana 80-luvulla katsoin sitä paljon VHS:ltä. Se ottaa huumorin vakavasti. Sitä leffaa varten tehtiin paljon kehitystyötä. Sitä näytettiin yliopistoissa ja kaikki kohtaukset, mitkä ei saanut yleisöä nauramaan leikattiin pois. Sen takia se onkin niin lyhyt leffa. Siinä ei oo yhtään löysää juttua, kaikki on hauskoja. Sinne on upotettu niin paljon vitsejä kuin vaan mahdollista.

Lapsena kävin jonakin sunnuntaina katsomassa kolme kertaa peräkkäin Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Siis samana päivänä. Äitini on tämän kertonut, en itse edes muistanut.

Onko vaikea keksiä vitsejä tai juttuja?

Välillä on, välillä ei. Kun inspiroituu jostain aiheesta, se ei ole ollenkaan vaikeaa. Se vaatii sitä, että saa jonkun kulman auki ja löytää oman näkökulmansa aiheeseen. Kun se löytyy, se on helppoa. Tosin aina sen näkövinkkelin löytäminen ei vaan ole helppoa.

Aihe saattaa ilmaantua ihan mistä vaan – jostain, mitä itselle tapahtuu tai mitä lukee, näkee tai kuulee. Politiikka, päivän puheenaiheet, ajan ilmiöt… se voi olla mitä vaan.

Miksi oikea kämmeneni on usein rakkuloilla?

En tiedä, koska mä olen vasenkätinen. Kysyjänä mä hakisin apua.

 

Riku Suokkaan voit nähdä molempine käsineen Helsingin kulttuuriareena Glorian lavalla tulevana viikonloppuna 25.–26.8. – siellä näet kuvataan Nelosen Stand Up! -ohjelman toista tuotantokautta. Rikun lisäksi 20 muutakin loistavaa koomikkoa. Klikkaa lippukauppaan!