Bäkkärin Oikeissa töissä -palstalla otetaan selvää, mitä töitä stand up -koomikot ovat tehneet komiikkauraansa ennen tai tekevät sen ohella. Tällä viikolla utelimme asiaa stand up -koomikko Ali Jahangirilta.

“Me sovittiin vaimon kanssa, että kokeilen vuoden verran, saanko mä tään stand upin toimimaan, että vuoden ajan eletään meidän säästöillä. Sitten mun vaimo tuli raskaaksi. Me oltiin silleen että nyt tään on parasta toimia.”


Ali Jahangiri

  • stand up -koomikko, juontaja, tv- ja radiopersoona
  • koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri Aalto-yliopistosta
  • ennen stand up -uraansa projektipäällikkö Trainers’ House -konsulttiyrityksessä

“Mietin, että oikis ja lääkis on liian vaikeita, joten luin kauppikseen”

Ali Jahangirin työura alkoi 13-vuotiaana lehtien jakamisesta. Nuorena hän työskenteli myös siivoojana ja urheilumyyntialalla. “Mä en oikein tienny, mitä tekisin elämälläni. Mietin, että oikis ja lääkis on liian vaikeita, joten luin kauppikseen”, hän kertoo.

“Kun olin kauppakorkeassa, Walamiehen Tomi tuli tekemään meille keikan siellä. Se oli ollut aikaisemmalla vuosikurssilla. Siltä mä kysyin, että miten tuo onnistuu ja se antoi mulle Suomen Stand Up Clubin silloisen omistajan yhteystiedot. Mä soitin ja sanoin, että haluaisin esiintyä. Se sanoi, että no, tule keskiviikkona. Se oli mun eka keikka, On the Rocksissa. Tämä oli ehkä vuotta 2004. Sit mä vaan aloin esiintyä kaikkialla, missä mahdollista.”

Opiskelujen aikana Ali teki komiikkaa aktiivisesti, mutta työelämään siirtymisen myötä tahti hidastui, kun julkisiin keikkoihin tarvittiin erikseen työnantajan lupa. Ali oli Trainers’ Housen projektipäällikkönä viisi vuotta. “Mähän sain lopulta käytännössä fudut Trainers’ Houselta. Mä en ollut niin hyvä kuin olisin halunnut olla, en enää loppuvaiheessa oikein pärjänny siinä vauhdissa. Me sovittiin [Jari] Sarasvuon kanssa, että mä en enää jatka – en mä enää itsekään halunnut.”

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

 

Uransa alkuvaiheessa Ali otti vastaan kaikki mahdolliset keikat. “Jos mulla ei ollu keikkaa, mä järjestin niitä itselleni. Soitin itse firmoja läpi. Sanoin kaikkiin tarjouksiin joo. Siitähän se oikeastaan lähti. Kerran Pirjo Heikkilä soitti mulle ja kysyi, että haluanko tulla lämppäämään yleisöä Korkojen kera -ohjelmaan. Mä sanoin, että joo, miksei. Se sanoi, että vitsi miten hienoo, kaikki muut koomikot on kieltäytyny.”

“Ekan lähetyksen jälkeen tuli Viidakon tähtösten ohjaaja-tuottaja ja kysyi, että haluanko mä lähteä Thaimaahan tekemään tv-ohjelmaa. Kun se tuli ulos, homma otti tulta alleen. Avautui työmahdollisuuksia radiossa, muitakin tv-hommia ja lisää keikkoja.”

Ali on koko ammattiuransa ajan keikkaillut paljon. “Tänä vuonna on ensimmäinen vuosi pitkään aikaan kun keikkoja tulee alle kolmen sadan. Kerran oli yhdeksän keikkaa yhden päivän aikana. Enää mä en pystyisi sellaiseen. Sillon mulla oli vakiomuotoinen setti, nykyään mä haluun vaan elää tilanteessa, olla ihmisten kanssa. Tunnustella, että voiko näiden ihmisten kanssa puhua tästä pelosta tai tästä ahdistuksesta.”

“Mun tehtävä ei oo johtaa tai tulla johdetuksi”

Jos Ali ei olisi nyt stand up -koomikko, hän arvelee, että olisi ehkä asiakkuus- tai projektipäällikkö jossain yrityksessä. “Tuskin olisin menny siitä Trainers’ Housella olleesta asemasta paljoakaan eteenpäin. Se ei oo sitä, mitä mä osaan tehdä. Mun tehtävä ei oo johtaa tai tulla johdetuksi; mun tehtävä on kulkee mun omaa polkua. Se ei tuolla yritysmaailmassa oikein toimi. Kukaan ei oo silleen että ”hei Ali on helvetin hyvä työntekijä, se ei oikein suostu tuleen johdetuksi, palkkaa se!”.

Pieniä yhtymäkohtia entisessä ja nykyisessä ammatissa on. “Siinä asiakaspalvelussa on yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi firmakeikkojen suhteen mä oon aika säntillinen kaveri. Mä soitan silloin, kun on luvattu soittaa ja lähetän viestin keikkamyyjälle keikan jälkeen että miten meni.”

“Mitä tulee siihen itse koomikon työhön, niin ei todellakaan oo mitään yhteistä. Siellä lavalla mä olen ylimielinen mulkku joka ei välitä kenestäkään. Mutta saan aika paljon anteeksi sillä, että en oo lavan ulkopuolella ihan mulkku.”

 Alin ja muita kotimaisia huippukoomikoita voi nähdä harjoittamassa nykyisiä ammattejaan esimerkiksi Suomi nauraa -stand up -pikkujouluissa, joita järjestetään…

– Helsingissä pe 17.11., pe 24.11. ja pe 1.12.
– Tampereella to 23.11.
– Lahdessa pe 1.12.
– Turussa la 9.12.

Tarjolla myös illallisen sisältäviä ohjelmapaketteja. Katso esiintyjät ja lisätiedot.