Bäkkärin Oikeissa töissä -palstalla otetaan selvää, mitä töitä stand up -koomikot ovat tehneet komiikkauraansa ennen tai tekevät sen ohella. Tällä viikolla tiedustellaan stand up -komiikkaa vuodesta 2005 tehneeltä Fredi Liliukselta hänen aiemmasta urastaan.

“Se oli maailman toiseksi suurin alkoholivalmistaja, Allied Domecq oli firman nimi siihen aikaan. Mä aloitin ihan myyntireiskana kiertäen ympäri Suomenniemeä. Sen jälkeen pikku hiljaa innostuin enemmän ja enemmän viskeistä. Sain mahdollisuuden osallistua viskien master-tutkintoon Skotlannissa ja siitä kautta ajauduin duuniin viskien pariin.”


Fredi Lilius

  • Pitkän linjan stand up -koomikko
  • Edelliseltä ammatiltaan viskiasiantuntija, baarimestari ja catering-yrittäjä
  • Koulutusta kaupalliselta alalta, viskeistä ja käsikirjoittamisesta

Fredi Lilius on ollut osa suomalaisen stand upin kenttää jo vuodesta 2005, Sub-tv:n Get Up, Stand Up! -kykyjenetsintäkilpailusta alkaen. Tällöin hän selviytyi kilpailun finaaliin. Nykyäänkin Fredi tunnetaan alalla energisenä ja hyväntuulisena ahkeroijana, joka antaa itsestään tuhat sata prosenttia jokaisella keikalla.

Fredi on kouluttautunut  nykyistä tradenomin tutkintoa vastaavasti ja eteni töihin alkoholivalmistaja Allied Domecqille myyntiedustajaksi. Työn myötä hän innostui viskeistä toden teolla ja päätyikin Skotlantiin kouluttautumaan viskien asiantuntijaksi. Pitkään hän piti työkseen viskimaistajaisia ja luentoja viskeistä. “Olin Skotlannissa erinäisillä isoilla messuilla raadeissakin mukana. Ja tietty kiltti päällä. Aina silloin tällöin joku polttariporukka kysyy, että vieläkö sä teet näitä. Ihan hauskaa on vähän käydä maistelemassa ja haistelemassa hyviä viskejä. Ei se enää mun duuni ole tietenkään. ”

Fredi on tehnyt työuraa myös ravintolamaailmassa. “Jo opiskeluaikoina tein baarimestarin hommia Tampereella. Olin yhdessä kapakassa äitiysloman sijaisena, Kun tämä äiti palasi takas töihin, mietin, että mitä voisi tehdä. Me pistettiin kaverin kanssa catering-puulaaki pystyyn ja alettiin tehdä cateringiä isolla kädellä. Niitä viskihommia tein siinä sivussa.”

Vuonna 2005 Sub-TV:n Get Up, Stand Up! -kilpailu toimi lähtölaukauksena Fredin stand up -uralle. Kilpailussa oli mukana Fredin lisäksi lukuisia stand upin nykyisiä ammattilaisia, kuten Sami Hedberg, Pirjo Heikkilä, Riku Sottinen, Jussi Simola, Anitta Ahonen ja Jape Grönroos. Fredi selviytyi kisassa viimeiselle kierrokselle. “Sitten mä aloin tekemään stand upia päämäärätietoisesti, aluksi catering-hommien ohella. Treenasin, treenasin ja treenasin. Niihin aikoihin ajettiin treenin merkeissä paljon ympäri Suomee. Mä olen ajanut Rovaniemelle ja takaisin yhden seiskan [seitsemän minuutin treenikeikan] takia.”

Sittemmin Fredi on elättänyt itsensä komiikalla. “Olen myös tehnyt tutkinnon Tampereen ammattikorkeassa käsikirjoittajalinjalta opinnäytetyötä vailla valmiiksi. Niitäkin hommia teen, vaikkakin pienimuotoisesti vielä tässä vaiheessa. Mutta mistä sen tietää – mä rakastan kirjoittaa. Unelma olisi saada sitä tähän sivulle vähän enemmänkin.”

Muiden töiden jättäminen ei ollut Fredille vaikea päätös. “Tää on sellainen duuni, että tää kolahtaa. Tää vie mukanaan. En mä oo koskaan kokenu missään työssä semmosta hurmosta, mitä mä saan irti tästä – mitä oon saanut irti ekoista hyvistä keikoista ihan tähän päivään asti. Tää on ihan sairaan hauskaa.”

Samalla tavalla, kuin ravintola-alankin työntekijät, ovat komiikan ammattilaiset hitsautuneet vuosien saatossa yhdeksi tiiviiksi rintamaksi. “Meistä tuli aika tiivis, hauska porukka. Kaikki, jotka sillon kolmen–neljän vuoden sisään aloitti samaan aikaan stand upin teon, on mun hyviä ja rakkaita ystäviä. Tää on rakas perhe, josta en luovu ikinä.”

“Me oltiin tekemässä jotain ihan uutta. Alussa meistä puhuttiin ilmiönä. Nyt tämä on ala.”

Fredin energiaa voit todistaa omin silmin Stand Up! -ohjelman taltiointiklubilla. Liput 12,50 € – klikkaa lipunmyyntiin!