Bäkkärin Oikeissa töissä -palstalla otetaan selvää, mitä töitä stand up -koomikot ovat tehneet komiikkauraansa ennen tai tekevät sen ohella. Tällä viikolla asiaa tiedustellaan stand up -koomikko ja käsikirjoittaja Tomi Haustolalta.

“Mulla ei ole mitään teatteri- tai esiintymistaustaa: työkokemuksesta löytyy puutarhuria, paperimiestä ja aika paljon insinööriä. Stand upin löysin puolivahingossa, kun kaveri näytti mulle Pablo Franciscon klippejä. Mä aloin etsiä netistä kaikkea stand upiin liittyvää. Mitä enemmän löysin, sitä enemmän olin sitä mieltä että tää on saakelin hauska juttu.”


Tomi Haustola

  • stand up -ammattilainen ja käsikirjoittaja (mm. Noin viikon uutiset)
  • koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta
  • ennen stand up -uraansa toimi tutkijana

Tomi Haustola osallistui Suomen Stand Up Clubin järjestämälle Arimo Mustosen stand up -kurssille vuonna 2009 ja on elättänyt itsensä komiikalla vähintään puoliksi vuodesta 2011. Nyt hänellä on plakkarissa jo yli tuhat stand up -keikkaa. Koomikkona hänet tunnetaan esiintymisvarmuudestaan ja kyvystään naurattaa yleisöä kuin yleisöä. Hän on Naurun tasapainon kauden 2014 finalisti ja Noin viikon uutiset -ajankohtaissatiirin käsikirjoittajia.

Ennen stand up -uraansa Tomi oli tutkija Tampereen teknillisessä yliopistossa. Koulutukseltaan hän on tietotekniikan diplomi-insinööri. Stand up -koomikon ammattiin hän hivuttautui asteittain: ensin yliopistopesti jäi puolipäiväisesti ja vasta myöhemmin kokonaan.

– “Menin pyytämään esimieheltä, että saisinko puolipäiväisen sopimuksen, kun on tulossa pikkujoulukausi. Se mietti sitä aika pitkään. Sitten tajusin, että pitää tarkentaa, että ajattelin tehdä stand up -keikkoja. Esimies sanoi, että hyvä kun sanoit, hän kun mietti, että aionko alkaa ryyppäämään pikkujouluaikaan niin paljon, että voin olla töissä vain maanantaista keskiviikkoon”, Tomi muistelee.


Koomikoksi ryhtyminen ei kaduta, mutta Tomi myöntää kaipaavansa eräänlaista tasapainoa ajoilta, jolloin oli puoliksi insinööri ja puoliksi koomikko. “Nyt mulla on päivätyö komiikan käsikirjoittamisen parissa ja sitten stand up siinä lisänä. Ennen kun teki puoli viikkoa insinööritöitä ja toisen puolen viikosta stand upia, ne tukivat toinen toistaan – kumpaankaan ei kyllästynyt. Kun tarvitsin taukoa toisesta, pystyin tekemään toista.”

Tomi kuvailee tapaansa työskennellä stand up -koomikkona insinöörimäiseksi. “Mä analysoin juttuja ja mietin, että mikä toimii ja mikä ei toimi niin hyvin. Tykkään nauhoittaa keikkoja ja kuunnella, mihin yleisö reagoi – yritän tutkia komiikkaa hyvin objektiivisesti. Mä oon ehkä tuonut insinööriyttä stand upiini.”

Eräällä tavalla Tomi on nyt lapsuuden unelma-ammatissaan. “Pienenä mä tykkäsin pelata tosi paljon. Ajattelin, että haluaisin olla vaikka videopeliarvostelija, siis tehdä jotain, mistä mä tykkään ja mulle maksettaisiin siitä. Tämä on juuri sitä. Mä tykkään komiikasta tosi paljon ja mulle maksetaan siitä.”

 

Kertooko Tomi insinöörivitsejä keikallaan Stand Up! -ohjelman taltiointiklubilla elokuun lopussa? Tule ja tiedä! Liput 12,50 € – klikkaa lippukauppaan nyt!