Internet sai kysyä stand up -koomikko Jussi Simolalta ihan mitä tahansa Suomen Stand Up Clubin Facebook-kanavalla. Jonkun sitten piti vetää Forssa tähänkin mukaan. Ja Johanna Tukiainen.

Teksti ja editointi Anni Sarasti

 

Miksi juttuni toimivat hyvin yhdellä kielellä, mutta päin persettä toisella?

Se johtuu siitä, että sitä toista kieltä ei osaa tarpeeksi hyvin. Itse esimerkiksi esiinnyn aika vähän ruotsiksi juuri sen takia, että en osaa ruotsia.

Olisitko valmis lähtemään stand up -keikalle palvelutalolle tai muuhun paikkaan, jossa on iäkkäitä ihmisiä?

Kyllä mä pystyisin tekemään tollaisen keikan. Se olisi aikamoinen haaste kyllä, mutta ihan samanlainen haaste kuin abiristeilyllä 18-vuotiaille esiintyminen. Mä oon jo 14 vuotta abeja vanhempi. Ei meidän maailmat enää kohtaa. Enemmän mun maailma kohtaa niiden palvelutalolaisten kanssa kuin abiturienttien.

Oonhan mä esiintynytkin tietysti Saariselällä, sehän nyt jo lasketaan, sehän on suksiva saattohoito koko se paikka. Kun ihmiset on yli 60–70-vuotiaita, ne rupee rentoutumaan. Ne tajuaa, että kuolema on lähellä, että ei tässä enää kannata puristaa mailaa.

Millaiset ovat hirvijutun taustat?

Ajoin autolla Kotkaan keikalle ja kuuntelin luonto-ohjelmaa. Hirvijuttu on liioiteltu versio puhelusta, joka soitettiin siihen ohjelmaan silloin. Mä nauroin katketakseni, kun se ukko kertoi, että oli nähnyt pellolla kolme hirveä. Kysymyksessä ei ollu mitään järkeä, mutta kysyminen kesti hirveän kauan. Sille ei oikeastaan myöskään vastattu mitään, mutta se oli tosi onnellinen jälkeenpäin.

Sitten mä oikeastaan vaan menin lavalle ja aloin kertomaan sitä. Mä en koskaan miettinyt, että nyt mä kirjotan tästä hauskan jutun, se on vaan pikku hiljaa muotoutunut.

Mitä tapahtuu, kun Johanna Tukiainen, Matti Nykänen ja Tauski ovat samassa paikassa samaan aikaan?

Todennäköisesti tapahtuu niin, että taloa piirittää Seiskan toimittajat. Toimittajat toivoo, että ne vetää överikännit ja jotain tapahtuisi, mutta mitään ei lopulta tapahdu.

Onko joka keikalla vähintään yksi häirikkö?

Ei. Hyvin harvalla keikalla on häiriköitä ollenkaan. Oikein pahoja häiriköitä on hyvin vähän. Mä en koe sitä kauheen pahana asiana – mulla on mikrofoni ja enemmän kokemusta siitä tilanteesta kun sillä häiriköllä. Mä oon käynyt useamman niitä gladiaattorimatseja. Mulla on haarniskaja miekka, sillä toisella vaan sandaalit.

Joko kaverit on lopettaneet “kerro vitsi kun oot koomikko”-kommentit?

Stand up on sen verran tunnettu ammatti jo, että ihmiset ei enää pyytele vitsejä. Mä yleensä reagoin siihen niin, että mä tuijotan ja kysyn, että mitä sä teet työksesi. Jos se on putkimies, mä kysyn, että voitko avata parit röörit tässä.

Jos mä satun muistamaan jonkun vitsin, niin totta helvetissä kerron. Mä tykkään vitseistä. Mä en vaan enää muista niitä hirveästi. Jos joku olisi kysynyt silloin, kun olin kaksitoista, olisin vetänyt tunnin ajan vanhoja vitsejä. Enää mä en osaa.

Miten forssalaisuus on vaikuttanut huumoriisi?

Olen kotoisin Tammelasta, eli en varsinaisesti Forssasta vaan sen vierestä. Se on vaikuttanut ehkä niin, että mun on tosi helppo mennä keikalle pienille paikkakunnille. Kävin äskettäin Iisalmessa keikalla, ja se on parinkymmenentuhannen ihmisen kaupunki, missä edelleen ajetaan pillurallia. Jumaliste, se on kyllä katoavaa kansanperinnettä. Mulla on ihan erilainen näkemys kuin ihmisellä, joka on kotoisin Helsingistä. Mä vaan tajuan pikkukaupungin meininkiä enemmän.

Mulla on varaa vittuilla ihmisille siitä, että mistä ne on kotoisin. Mä en ikinä vittuile kenellekään, ellei mulla ole varaa siihen.

 

Jussi Simolan voit nähdä myös livenä Stand Up! -kiertueella – hanki lippusi NYT!
KERAVA 16.3.2017 – Mika Eirtovaara, Heli Sutela ja Jussi Simola
JYVÄSKYLÄ 17.3.2017 – Mika Eirtovaara, Heli Sutela ja Jussi Simola
PORVOO 18.3.201 – Mika Eirtovaara, André Wickström ja Jussi Simola

Kysymykset kerättiin Suomen Stand Up Clubin Facebook-kanavalla.