Stand up -koomikko Jack Björklund on tunnettu takuuvarmoista nauruista sekä yleisöjensä että alan keskuudessa. Suomen Stand Up Club järjestää Jack Björklundin stand up -kurssin maalis-huhtikuussa Helsingissä, joten lienee hyvä aika kysyä itse opettajalta, että mitä kurssilla oppii.

Haastattelu ja teksti Anni Sarasti

“Jokaisen, joka osaa puhua, jutuille on joskus naurettu. Me kaikki nauretaan vuorokaudessa aika helposti ja paljonkin, ja siitä tulee sellainen harhaluulo, että näinhän tää homma menee. Että osaan tämän, kun kerran osaan kahvipöydänkin äärellä naurattaa ihmisiä”, kertoo maan ehkä ahkerimpana naurattajana tunnettu Jack Björklund. “Se on eri asia, kun naurattaminen tuodaan arkisista päivärutiineista ja ystävien keskeltä lavalle. Aivan eri asia.”

“Se on eri asia, kun naurattaminen tuodaan arkisista päivärutiineista ja ystävien keskeltä lavalle”

Ensimmäinen harhaluulo on oiottu: se, että saa äitinsä nauramaan, ei vielä tee stand up -koomikkoa. No, stand up -kurssilla sitten varmaan oppii hauskaksi, vai mitä, Jack?

“Ei opi. Tuo on samanlainen kysymys kuin se, että tuleeko uimakoulusta kilpauimareita. Kurssilta saa työkalut siihen, että voi tulla hauskaksi, mutta loppu on itsestä kiinni.”

Jack itse meni stand up -kurssille jo viime vuosituhannen puolella, tehtyään noin kymmenkunta ensimmäistä keikkaansa. Nyt, keväällä 2017, hän on esiintynyt kirkkaasti yli 2000 kertaa ja opettanut kehuttuja stand up -kursseja kymmenen vuotta.

“Se oli kahden viikon kurssi Ruotsissa, Dramatiska Institutetissa. Se aukaisi multa silmät. Sillon muuttui kaikki, mitä olin stand upista ajatellut. En usko, että olisin tässä tilanteessa, missä nyt olen, ilman sitä kurssia”, hän toteaa.

“Peruslähtökohta on, että jos löytyy huumorintajua, tervetuloa”

Pitäisikö kurssille tulijalla siis olla taustaa esiintymisessä tai jonkinnäköistä kokemusta tai tietämystä?

“Ei tarvitse. Jokainen voi tulla kurssille. Sitä ei ikinä tiedä, että kenestä voisi tulla ammattikoomikko, mutta peruslähtökohta on se, että jos löytyy huumorintajua, tervetuloa. Kurssin käyneille ei jää epäselvyyksiä siitä, mitä stand up on.”

Teksti jatkuu videon jälkeen.

“Jokainen” tarkoittaa ihan jokaista, eli myös häntä, joka on jo kotvan ehtinyt stand up -komiikkaa harrastamaan. “Mitä enemmän on ehtinyt tehdä, sitä enemmän on ratkomattomia ongelmia ehtinyt kertymään”, Jack kertoo. “Jos on jo tehnyt keikkoja, niin voi tuoda kurssille juttuja, joiden pitäisi toimia, mutta jotka eivät toimi. Rutiinit on välillä kuin auto. Jos auto ei käynnisty, siinä on vika. Vika pitää ensin etsiä ja sitten korjata.”

“Aina, kun sä sanot stand up -lavalla jotain, sulla on vaan yksi mahdollisuus”

Kurssista hyötyy, vaikka ei aikoisikaan nousta stand up -lavalle.

“Vaikkapa jos pitää puheita ja esiintyy ihmisten edessä, siinä on hirveen iso hyöty. Kurssilla mennään läpi paitsi teoriaa, myös sitä, että miten vaikkapa kehon kieltä täytetään kun viestitetään sanomaa”, Jack toteaa. “Aina, kun sä sanot stand up -lavalla jotain, sulla on vaan yksi mahdollisuus. Sen asian pitää mennä ykkösellä sisään, oli sanoma mikä tahansa.”

Jack Björklundin stand up -kurssi Helsingissä 26.–27.3. ja 1.–2.4. Klikkaa tästä lisätietoihin ja ilmoittautumiseen.