Onko elomme pelkkää saunaa ja sisua vai häpeää ja huonon itsetunnon peittelyä? Ilari Johanssonin syksyn 2017 stand up -soolo Avohakkuu kairaa suomalaisuuden ytimeen komiikan keinoin: syynissä on koko historian kirjo, niin uhossa kuin tuhossa. Kysäistäänpä esitystä par’aikaa työstävältä mieheltä, mitä sieltä ytimestä pulpahtelee.

Teksti ja editointi Anni Sarasti

Ilari Johansson – mitkä ovat Suomen historian top 3 -tapahtumat?

Varmaan toi sisällissota ja toinen maailmansota. Ja sitten tuleva luokkasota. Kyllä, näin. Tämä oli nyt yksi näkökulma.
Sitten narsistinen näkökulma: Oma syntymä. Omat keikat. Lasten syntymä. Tässä järjestyksessä. Urheilullinen näkökulma: merkittävyydessään ehdottomasti Juha Miedon sadasosasekunnin häviö Lake Placidin olympialaisissa. Vuonna -76 Innsbruckissa Suomen viestijoukkueen hiihdon kultamitali joukkueella Matti Pitkänen, Arto Koivisto, Pertti Teurajärvi ja Juha Mieto. Ja jääkiekon maailmanmestaruus.

Minkälaisia asioita on suomalaisen luonteenlaadun ytimessä?

Työnteon kunnioittaminen, joka menee välillä överiksikin. Semmonen, että loppuun asti väännetään. Sitten nöyryys. Veikkaan, että se tulee kristinuskon kautta. Kirkolla on ollut pitkään valtava valta tässä maassa. Kansaa on sivistetty kirkon avulla: ne, jotka opetti lukemaan, oli kirkonmiehiä. Kyllä siinä ohimennen nöyryyttäkin opetettiin, se on varmaan tatuoitu sieluun se herranpelko. Nöyryyden kautta ei uskalleta olla ylpeitä omista saavutuksista, mistä taas syntyy pessimismiä.
Sitten vielä rehellisyys ja suoruus. Sanotaan asiat niin kuin ne on. Siinä ei kierrellä tai tehdä kauniimmaksi. Niin paljon on jo nähty rujoutta, ettei enää tartte kaunistella asioita.

Onko jokin suomalaisuudessa muuttunut historian saatossa?

Kommunikaatio on nykyteknologian myötä muuttunut. Suomalainenhan ei ole ollut hirveän hyvä puhumaan. Nyt kun on some, ei vieläkään tarvitse puhua, mutta saa kuitenkin jurputtaa verbaalisesti niitä asioitaan. Siinä on iso muutos. Varmasti niillekin, joilla ei oo ollu mitään muuta mahdollisuutta ilmaista itseään, on nyt löytynyt kanava, jossa todella ilmaistaan. Sen ilmaisun hedelmiä saadaan sitten päivittäin lukea.

 

Onko esitystä kirjoittaessa tullut vastaan kipupisteitä tai tapahtumia, joihin tarttuminen tuntuisi hankalalta tai riskialttiilta?

Ei oo tullu vielä vastaan. Päinvastoin. Esimerkiksi kansalaissota, eli sisällissota, eli vapaussota – millä sanoilla siitä nyt haluaakaan puhua, vieläkään ei oikein osattu päättää – niin ajatellaanpa nyt: Suomi sai itsenäisyyden. Mitäs tehdään ekana. Aletaan sotimaan keskenämme, niin saadaan pikkusen pienemmäksi tätä populaatiota. Ihan absurdia.

Osaavatko suomalaiset nauraa itselleen?

Osaa. Se on myytti, ettei muka osattais. Suomalaisethan nauraa naapureilleenkin, ja sitten taas ne naapurit nauraa niille takaisin. Jotkut osaa vähän paremmin, jotkut vähän huonommin. On tiettyjä kansanosia, jotka nauraa silleen he-he, olipa hauskaa, haista vittu. Enkä nyt puhu savolaisista. Mutta siis: kyllä osaa. Osataan nauraa ainakin toisillemme. Ja sitä kautta myös itsellemme.

ILARI JOHANSSON: Avohakkuu – Suomen satavuotinen historia stand up -koomikon silmin

30 suomalaista paikkakuntaa 6.10.2017–13.1.2018 – klikkaa lippukauppaan!