Brittiläis-iranilaisella stand up -tähdellä on plakkarissaan Hollywood-elokuvarooleja, jotka saattavat vaikuttaa pieniltä, mutta paljastuvat lähemmässä tarkastelussa varsin käänteentekeviksi.

Omid Djalili on lukuisilla kansainvälisillä stand up -palkinnoilla kiillotettu pitkäaikainen Edinburgh Fringe -komiikkafestivaalin lemmikki sekä kriitikoiden rakastama sitcom-hahmo ja koomikko. Tämä Helsinkiin keikalle 17.12. saapuva hauskuuttaja on myös kerryttänyt ansioluetteloonsa varsin näyttävän filmografian. Hänelle on kerran jos toisenkin langennut pieneltä vaikuttava, mutta varsin ratkaiseva rooli Hollywood-klassikoissa. Tutustutaanpa Djalilin hahmojen ansioista muutamaan hienoimpaan:

 

THE MUMMY (1999): Seikkailijan hengen pelastaminen – joskin omakin lehmä oli ojassa

Omid Djalilin näyttelemän kairolaisen vankilan vartijan ahneus on käänteentekevää sorttia leffaklassikko Muumion juonessa. Juuri vartija Gad Hassan (Djalili) nimittäin antoi käskyn katkaista seikkailija Rick O’Connelin (Brendan Fraser) hirttoköyden. Arkeologi Evelyn Carnavon (Rachel Weisz) taivutteli vartijan pelastamaan elokuvan päähenkilön hengen, ja hyvitykseksi tästä laupeuden teosta Hassanille luvattiin osingot hiekkaan vajonneen Hamunaptran kaupungin aarteesta. Lopulta elokuvan edetessä – jos näin salaperäisesti muotoillaan – kullankipeys käy myös vartija Hassanin kannalta kohtalokkaaksi.

 

NOTTING HILL (1999): Valkokangaskyyhkyläisten parittaminen – joskin tietämättään

Omid Djalilin näyttelemä hahmo on avainroolissa viime vuosituhannen ehkä rakastetuimman valkokangasrakkauden roihahtamisessa. Djalili vilahtaa romcom-klassikko Notting Hillin alkupuolella: hän on kahvilanpitäjä, joka myy Williamille (Hugh Grant) appelsiinimehun, joka tulee läikytetyksi Annan (Julia Roberts) päälle, minkä johdosta taas Anna lähtee peseytymään Williamin asunnolle. Kuten tiedämmekin, loppu on historiaa.

 

GLADIATOR (2000): Kituvan kenraalin pelastaminen – joskin kaupallisessa tarkoituksessa

 

Viisi Oscaria kahmineessa Gladiaattori-elokuvassa roomalainen kenraali Maximus (Russell Crowe) onnistuu itse pakenemaan teloitustuomiota täpärästi, mutta joutuu kohtaamaan ristiinnaulitun perheensä ja talonsa savuavat rauniot. Hän pökertyy hautakummulle, mistä hänet löytävät orjakauppiaat. Yksi orjakauppiaista – Omid Djalili – saa kaupattua Maximuksen juuri gladiaattorikouluttaja Proximolle. Proximo alkaa hiljalleen kasvattaa Maximuksesta gladiaattoria. Näin ollen kenraalista tulee gladiaattori – Omid Djalilin näyttelemän hahmon vääjäämättömästä vaikutuksesta.

 

omid14

 

Omid Djalilia ei tunneta myöskään Pirates of the Caribbean – Maailman laidalla -elokuvan merirosvokaksosina Askayna ja Pusasnina. Useinkaan ei kuule muisteltavan myöskään hänen kahden repliikin roolisuoritustaan James Bond – Kun maailma ei riitä -filmissä. Stand up -lavoilta hänet tiedetään sitäkin paremmin, ja syystä! Omid Djalili keikalla Helsingissä Savoy-teatterissa 17.12.2016 klo 19 – OSTA LIPPUSI NYT.