Bäkkärin Oikeissa töissä -palstalla otetaan selvää, mitä töitä stand up -koomikot tekivät ennen komiikkauraansa tai tekevät sen ohella. Tällä viikolla uppoudutaan Voittajat On The Road -kiertueen isännän Jape Grönroosin edelliseen työelämään.

 

“14–15-vuotiaana kävin koulun ohella töissä Munkkivuoressa K-kaupassa. Siellä se lihamestari sanoi mulle, että sä, Jape, tulet olemaan näyttelijä. Tai et ehkä näyttelijä, mutta jotain sinne päin. Mä en silloin tajunnut yhtään mitä se tarkotti. Muistin tuon 25 vuotta myöhemmin ja tajusin, että niin totta, nythän mä teen sitä hommaa”, kertoo Jape Grönroos.


Jape Grönroos

  • stand up -koomikko, toimitusjohtaja omassa komiikkafirmassaan
  • koulutukseltaan automaatiomekaanikko
  • aiempia työpaikkoja mm. hissikorjaajana, portsarina ja lihatiskillä

Jape Grönroos on pitkän linjan stand up -koomikko. Hänet on nähty muun muassa Stand Up Finlandia – ja Kevään hauskin -kiertueilla sekä säännöllisesti tv:ssä, mm. Noin viikon uutisissa ja Siskonpedissä. Tänä keväänä Japen voi nähdä Voittajat on the Road -kiertueen isäntänä.

Ennen komiikkauraansa hän työskenteli hissikorjaajana. Irtisanoutuminen ei ollut vaikea päätös. “Mä olin ensin virkavapaalla vuoden. Kun palasin töihin, ehkä puolen vuoden päästä mun esimieheltä tuli tekstiviesti, että ‘lähden lomalle, palaan 4.5.’ Mä vastasin siihen, että ‘otan loparit, en palaa koskaan’. Meillä oli muutenkin siinä hissifirmassa YT-neuvottelut meneillään, joten ajattelin, että ehkä säästäisin jonkun muun työpaikan,” Jape muistelee. ”Paljon mun vanhoja työkavereita käy edelleen kattoon mun keikkoja. Mä pidän kyllä yhteyttä noihin hissimiehiin, käyn aina moikkailemassa silloin tällöin.”

Teksti jatkuu videon jälkeen.

Jape ei erityisen tietoisesti hakeutunut mekaanikoksi. “Menin 1990 Helsingin kaupungin energialaitokselle suorittamaan tutkintoa oppisopimuksella. Mä tiesin, että haluun kaupungille, koska niillä on löysät hommat. Mä soitin sinne oppisopimustoimistoon ja ne sano, että kaupungilla on kaksi oppisopimuspaikkaa: laitossiivooja ja instrumenttiasentaja. Mä en tiennyt, mikä se instrumenttiasentaja on, mutta tiesin, mikä on laitossiivooja,” Jape kertoo.

“Mä soitin mun faijalle, että isä, mikä on instrumenttiasentaja. Isä sano, että se korjaa kaupungin soittimia. Mä sain sen paikan, ja sitten kun mä menin sinne ekana päivänä, soitin faijalle, että ei täällä mitään soittimia ole. Selvisi, että se on automaatioalaa. Instrumenttiasentaja oli vanha nimitys automaatiomekaanikolle.”

 

Päivätöihin tulee haikailtua, useinkin. “Mä välillä kaipaan ihan tavallista arkea, sitä, että sais kiinni normaaleista rutiineista. Kun mun perhe kattoo jotain Voice of Finlandia perjantai-iltana ja alkaa viettää viikonloppua, mulla alkaa duunit. Sitten toisaalta: kun ne lähtee maanantaiaamuna, mä jään kotiin nukkumaan.”

Hissien korjaamisen jälkeen Jape on ollut kohta 15 vuotta täysipäiväinen koomikko. “Niillä on paljonkin yhteistä. Sellaista kusettamista ja liioittelua molemmat.”

 

Japen voit nähdä Voittajat On the Road -kiertueen MC:nä ympäri Suomen 24.2.–13.5.2017. Lavalla myös Matti Patronen, Iikka Kivi ja Robert Pettersson. Katso kiertueaikataulu täältä!