Bäkkärin Oikeissa töissä -palstalla otetaan selvää, mitä töitä stand up -koomikot tekivät komiikkauraansa ennen tai tekevät sen ohella. Ensimmäisessä osassa oikeista töistään meille kertoo par’aikaa Voittajat On the Road -kiertuetta tahkoava Iikka Kivi.

 

“Huvittaa, kun jengi tulee tuonne someen huutelemaan, että kävisit sinäkin joskus oikeissa töissä. Siihen on hyvä sanoa, että oon käynyt, enkä tykännyt. Arvostan kyllä erittäin paljon ihmisiä, jotka tekee noita oikeita töitä, mutta oon onnellinen, että mun ei tarvitse”, toteaa stand up -koomikko Iikka Kivi.


Iikka Kivi

  • stand up -koomikko ja käsikirjoittaja
  • koulutukseltaan toimittaja
  • aiempia työpaikkoja mm. sanomalehtien avustajana. hampurilaisravintolassa, ABC:llä ja karaokeisäntänä

Iikka Kiven ura stand up -koomikkona on varsin näyttävä: Hän on voitti YLE:n Naurun tasapaino -komiikkakilpailun vuonna 2014, verrattain lyhykäisellä stand up -kokemuksella. Tänä keväänä hän matkustaa ympäri Suomea valtakunnallisella konserttisalikiertueella – jo toista kertaa: Naurun tasapaino On the Road -kiertue keväällä 2015 myi yli 10 000 lippua. Iikka on myös työskennellyt käsikirjoittajana arvostetuissa YleLeaks- ja Noin viikon uutiset -ajankohtaissatiireissa ja hän on kiistatta yksi sosiaalisen median seuratuimmista suomalaisista stand up -koomikoista.

Koulutukseltaan Iikka on toimittaja. “Juuri, kun sain paperit käteen, kiinnostuin stand upista. Valmistumisen kohdalla piti tehdä päätös siitä, että alanko yrittää toimittajan vai stand up -koomikon uralle”, Iikka kertoo. Päätös lopulta melkein teki itse itsensä. “Olin töissä oululaisessa pikkulehdessä. Mua alkoi vituttaa se, miten paljon mainosraha saneli, mitä lehteen laitetaan. Yritin aluksi tehdä journalistisesti päteviä juttuja, mutta sitten lopulta käytiin aina kirjoittamassa jonkun päätoimittajan liikemiesystävän firmasta.”

(Teksti jatkuu videon jälkeen.)

“Se viimenen juttukeikka oli pizzeriasta. Me saatiin lounasalennusta sieltä. Kun kävin tekemässä jutun, se ravintoloitsija tarjosi mulle lopuksi pizzaa. Eihän toimittajat saisi ottaa, mutta mä ajattelin, että mähän otan sen nyt. Sitten mä oon rikkonut eettisen koodin, enkä voi palata sille alalle. Sitten mulla ei enää ole moraalista oikeutta olla toimittaja. Otin sen pizzan ja söin. Siinä samalla sitten vähän niin kuin söin oman toimittajan urani”.

Tärkein syy alanvaihtoon oli Iikan mukaan se, että stand upissa voi ilmaista itseään paljon vapaammin kuin lehtimieshommissa. “Tajusin, että mun pitäisi tehdä lehtimieshommia ehkä kymmenen vuotta, että pääsisin sellaiseen asemaan, jossa saisin vaikka itse päättää, mistä kirjoitan. Komiikassa se tuntui olevan paljon helpommin saavutettavissa.”

Stand up -koomikko Iikka Kivi

Kuvaaja Vesa Tyni

 

Kaikki aiemmat työt ovat poikineet Iikalle jotakin, mitä on voinut hyödyntää myös komiikan tekemisessä. “Karaokeisäntänä opin tulemaan toimeen humalaisten kanssa ja käyttämään mikkiä. Ja vähänhän siinä tuli sitten laulettua niin, että pääsi jotenkin esiintymiseen sisään. Toimittajana opin tekemään taustatyötä juttuja varten ja tiivistämään. Nostamaan juttuihin esille sellaisia asioita, jotka puhuttelevat ihmisiä”, hän kertoo.

“Toimittajan työstä oli tietysti tosi paljon hyötyä siinä, kun tehtiin Noin viikon uutisia. Medianomin koulutuksesta taas on ollut apua oman somen ja videoiden ja podcastien tekemisessä. Ja tietysti hampurilaisduunin etu on se, että on motivaatio tehdä sitä komiikkaa.”

Iikan voit nähdä nykyisen ammattinsa parissa Voittaja On the Road -kiertueella ympäri Suomen 24.2.–13.5.2017. Lavalla myös Matti Patronen, Robert Pettersson ja Jape Grönroos. Katso kiertueaikataulu täältä!