Bäkkärin Oikeissa töissä -palstalla otetaan selvää, mitä töitä stand up -koomikot tekivät ennen komiikkauraansa tai tekevät sen ohella. Tällä viikolla siviilielämänsä saloja raottaa – Voittajat On The Road -kiertueen takia virkavapaalta käsin – Robert Pettersson.

“Kyllä mun täytyy hyväksyä, että ihmiset tietää, että tämän työroolin ohella olen stand up -koomikko. Mutta enhän mä voi näitä rooleja paljoa yhdistellä. Jos joku töissä sanoisi, että kerrohan joku juttu, niin ei se arkistoympäristössä toimisi millään lailla”, toteaa Robert Pettersson.


Robert Pettersson

  • stand up -koomikko, Naurun tasapaino -kilpailun voittaja vuonna 2013
  • koomikon töiden ohella työskentelee Kansalliarkistossa digitoijana
  • koulutukseltaan teollinen muotoilja
  • aiempia työpaikkoja mm. televisiokääntäjänä, satamassa, rakennustyömailla ja leipomossa

Robert Pettersson tunnetaan stand up -koomikkona synkän lakonisesta one liner -tyylistään. Vuonna 2009 hän voitti Vuoden stand up –tulokkaan tittelin ja sai nimensä samaan kiertopalkintoon mm. Ismo Leikolan ja Krisse Salmisen kanssa. Suuri yleisö oppi tuntemaan hänet paremmin YLE:n komiikka-aiheisesta tosi-tv-ohjelmasta Naurun tasapaino, jonka ensimmäisen kauden hän voitti mustanpuhuvan ja koruttoman tyylinsä voimin.

Viimeiset kymmenen vuotta Robert on työskennellyt paitsi stand up -lavoilla, myös Kansallisarkistossa digitoijana. “Kiitos työnantajan, olen pystynyt tekemään näitä kahta rinnakkain aika hyvin. Kiertueille on järjestynyt aina vapaata. Vielä toistaiseksi ei ole tarvinnut tehdä valintaa komiikkauran ja tämän välillä ja ihan hyvä näin”, hän kertoo.

Koulutukseltaan mies on teollinen muotoilja. “Nähtävästi se antaa tähän jonkinlaiset valmiudet”, hän naurahtaa. “En ole tehnyt päivääkään muotoilijan hommia. Jo opintojen aikana tuli vähän sellainen fiilis, ettei se taida olla mun juttu.”

(Teksti jatkuu videon jälkeen.)

Ennen Kansallisarkistoa Roope työskenteli televisiosarjojen kääntäjänä. Silloisessa toimenkuvassa oli yllättävän paljon yhteistä stand up -koomikkouden kanssa. “Esimerkiksi Benny Hill -sarjan jaksot oli usein täysin mahdottomia kääntää. Ne sanaleikit oli niin alkuperäiskieleen sidottuja, että käytännössä vitsit joutui keksimään itse. Benny Hillit annettiin viimeksi tulleille, aloittelijoille, koska kukaan muu ei suostunut niitä tekemään. Ne oli hirveän työläitä ja niissä oli hyvin vähän repliikkejä per jakso. Liksaa sai repliikkien mukaan, eli niistä maksettiinkin aika huonosti.”

Tosin Roopen mukaan työn komediallisuus ei aina ole vain työnkuvasta kiinni. “Kaikkea työtä voi katsoa huumorin kautta. Joskus sen vain pystyy tekemään vasta vuosien jälkeen.”

 

Roopen voit nähdä iltatyönsä parissa Voittaja On the Road -kiertueella ympäri Suomen 24.2.–13.5.2017. Lavalla myös Matti Patronen, Iikka Kivi ja Jape Grönroos. Katso kiertueaikataulu täältä!